Simone Dokter

De kracht van de ervaring: kwaliteit van leven voor patiënten in de laatste levensfase

 

Ongeveer de helft van alle mensen met kanker krijgt vroeg of laat te horen dat zij niet meer zullen genezen. Als je die boodschap krijgt van de dokter, breekt een verwarrende en emotionele periode aan. Met veel vragen die niet allemaal even makkelijk te beantwoorden zijn. De dood is altijd op de achtergrond aanwezig.

 

Simone Dokter heeft ervaren dat juist in deze fase het heel belangrijk is om echt te luisteren naar de patiënt. Wat heeft hij of zij nodig? Hoe kunnen dokters en verpleegkundigen hierbij helpen? Vaak gaat het om kleine dingen. Voldoende privacy, emotionele aandacht, een 'zachte' inrichting, die niet lijkt op een ziekenhuis. Lekkere koffie, een plek om je familie te ontvangen.

 

Al die ogenschijnlijk kleine dingen kunnen grote waarde hebben. Want, zegt Simone Dokter: “Als zorgverlener word je toegelaten in een intiem moment in iemands leven. Je kunt die tijd nooit meer overdoen. Persoonlijke aandacht voor de patiënt moet er echt zijn, blijf in verbinding, hoor wat de ander met je wilt delen.”

 

Aan de hand van praktijkvoorbeelden zal Simone Dokter een minilezing geven

 

Simone Dokter is teamhoofd dagbehandelcentrum oncologie/hematologie en themamanager oncologie bij het Diakonessenhuis Utrecht-Zeist-Doorn.